Comparare Android vs. iOS - Editiile aparute in 2015

Android vs.iOS. Aspecte importante ale versiuniilor din 2015, mai exact iOS 8.3 vs Android 5.1 Lollipop

iOS vs Android 2015

Desii au trecut multi ani de la aparitia sistemelor de operare Android si iOS, in continaure asistam atat pe internet cat si in viata reala, la zeci de dezbateri si discutii comparand cele doua produse.  Adevarul ca in ultimul timp cele doua sisteme au suferit schimbari majore, fapt ce azi ne ofera posibilitatea utilizarii unor sisteme mult mai complexe decat acum 2 ani de zile.

Pentru cei curiosi, vom incerca sa scoatem in evidenta ce ne ofera  iOS 8.3  fata de Android 5.1 Lollipop sau viceversa. Pentru testarea celor doua sisteme vom folosii un Nexus 6 si un  iPhone 6.

Pentru inceput stim ca iOS este un sistem de operare dezvoltat de compania Apple care spre deosebire de telefoanele operate de Android, nu ne ofera asa usor posibilitatea schimbarii sistemului de operare. Daca doriti un smartphone comercializat de compania Apple, ar trebui sa va obisnuiti cu sistemul iOS sau sa va indreptati atentia catre un alt telefon.

Aceasta este prima diferenta majora de care majoritatea utilizatorilor sunt constienti.

O a doua mare diferenta este ca o parte din aplicatiile Google pot fi utilizate cu succes pe iOS in schimb programele Apple lipsesc pentru sistemul Android.De exemplu este mult mai usor sa iti transferi email-urile, melodiile, filmele, pozele si documentele de pe Android pe iOS decat de pe iOS pe un alt sistem de operare. Desii acest aspect scoate din nou in evidenta o diferenta majora intre cele doua sisteme, vom continua sa vedem ce alte diferente exista intre editiile sistemelor din 2015.

Interfata sistemului de operare

Precum putem observa in poza urmatoare, din punct de vedere estetic ambele sisteme de operare ofera un design aerisit, complex si modern .

Interfata iOS - Android

Aplicatiile si Ecosistemul

Atata Apple cat si Google ofera o gama larga de aplicatii native, dar sa nu uitam ca o parte din aplicatiile Google pot fi folosite si pe sistemul de operare iOS de la Apple. Dezavantajul fiind in faptul ca cei ce au sistemul de operare iOS, nu vor putea folosii aplicatiile dezvoltate de Apple.

Desii nu vom putea face o comparatie intre toate aplicatiile de pe Android vs iOS, trebuie sa stiti ca cele mai folosite precum clientul de email, hartile, contactele sau apelurile telefonce includ unelte asemanatoare cu care veti putea lucra fara probleme.

Email iOS- Android

Daca ne indreptam atentia catre aplicatiile terte , majoritatea dezvoltatorilor de aplicatii ofera variantele aplicatiilor lor atat pentru iOS cat si pentru Android. Totusi in cea ce priveste lansarea versiuniilor noi exista tendinta ca acestea sa apara mai rapid pe iOS si ulterior pe Android. Cateva din exemplele recente sun Periscope sau Meerkat, unde daca doriti sa aderati la revolutia live-streaming si sa folositi ultimele unelte aparute pe piata, va trebui sa detineti un iPhone.

Ambele aplicatii se regasesc pe ambele sisteme de operare, dar totusi exista un dezavantaj pentru cei ce foresc sa foloseasca aceste aplicatii foarte populare in 2015 dar detin un telefon cu Android. Pe cealalata parte, Google ofera aplicatii mai mici precum Field Trip sau Google Keep prioritar pe platforma Android iar cand acestea devin destul de dezvoltate sunt puse si la dispozitia utilizatorilor iOS.

Creare Aplicatii Android

Aplicatiile terte au fost de la inceput un punct forte pentru Apple iar suprematia din acest punct de vedere este detinuta sin in 2015 tot de Apple.

Din punct de vedere al permisiunilor , pe Android permisiunile sunt de tipul "totul sau nimic", spre deosebire de iOS unde permisiunile la locatia utilizatorului sau accesul la camera device-ului sunt cerute pe rand de fiecare data si pot fi revocate oricand.


Stabilitate, Securitate si Performanta

Functia Touch ID este un mare castig pentru iOS si a revolutionat experienta de deblocare a telefonului sau de verificare a unei plati. Multi distribuitori de Android au incercat sa ofere ceva asemanator dar pana acuma doar Samsung reuseste sa ofere pe sistemul Android functia de senzor de amprenta desii este inferioara celei de pe iOS.

Distributia  Android Lollipop, va ofera posibilitatea de a salva ca "in siguranta" zone precum si device-uri conectate prin bluetooth , codul PIN fiind automat dezactivat. Precum iOS si Android Lollipop ofera o criptare completa a intregului device ca setare prestabilita din fabrica.

Securitate iOS - Android

Din punctul de vedere al sigurantei privind aplicatiile folosite,  fara indoiala Android nu este atat de strict precum iOS, oferind mai usor posibilitatea unor programe software de a accesa device-ul dumneavoastra fara autorizatie. Avand in vedere si acest lucru, totusi achizitionarea aplicatiilor din Google Play Store ofera un risc minim, Google verificand periodic calitatea si securitatea aplicatiilor acceptate. Luand in vedere toti acesti factori, iOS castiga din punctul de vedere al securitatii dar acest lucru nu este un avantaj foarte important de luat in considerare, diferenta fiind minima aceasta fiind platita de utilizatorii Android in schimbul libertatii de personalizare al sistemului Android.

Concluzie

Desii se poat observa clar diferentele ideilor celor de la Apple fata de cei de la Google, ambele sisteme de operare ofera functii asemanatoare, acestea fiind deja destul de mature si de moderne pentru a acoperii necesitatile oricarui utilizator.

Dacă doriți mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați telefonic (0770) 122-259 sau pe adresa de email contact@web8.ro
Felicitari !
Cererea dumneavoastra de oferta a fost trimisa cu succes iar in cel mult 24 de ore veti primii o oferta de pret personalizata.
Formular de Contact
Completând acest formular, veți primii:
  • Un email sau un telefon din partea unui expert
  • Un preț estimativ pentru proiectul dumneavoastră
  • Răspunsuri pentru toate întrebările dumneavoastră

De asemenea ne puteți trimite întrebări la adresa de email contact@web8.ro